Handschrift Passio S. Victorini

MMW 10 B Passio S. Victorini (ca. 1050-1070), Museum Meermanno, Den Haag

Toen na 2011 de bezuinigingen van het eerste kabinet Rutte de cultuurinstellingen in Nederland troffen, en musea en gezelschappen van Staatssecretaris Halbe Zijlstra moest leren om meer ondernemend te opereren, organiseerde het Haagse boekenmuseum Meermanno, de actie ‘Boek zoekt vrouw, man en bedrijf’: bedrijven en particulieren konden een van de stukken van de collectie adopteren en zo het museum iets minder afhankelijk te maken van het staatsinfuus.

Schola Laudunensis ontvangt geen overheidssteun, maar sprong natuurlijk in de bres voor een collega-erfgoedinstelling in nood en adopteerde het handschrift MMW 10 B 12.

Het handschrift MMW 10 B 12 is een verzameling heiligenlevens met de titel “Passio S. Victorini amiterninae civitatis episcopus et confessor”. Maar de folia 52-60 bevatten ‘twee van neumen voorziene nachtofficies’ (duo officia nocturnalia neumatibus ornata) waaronder die van Sint Vincentius van Saragossa (?-22 jan 304), aan wie in Metz een 10e-eeuwse abdij en een basiliek zijn gewijd). De neumen van dit officie zijn van het Lotharinger type waarvoor de Schola Laudunensis een speciale voorliefde heeft (zie “Het handschrift Laon239” op deze site).

Afb 1. Twee nachtofficies in het handschrift Passio S. Victorini, (Museum Meermanno, Den Haag).

In 1892 publiceerden de monniken van Solesmes in hun reeks Paleographie Musicale, vol 3 een facsimile van deze pagina (1). Voor zover wij weten is hier niet eerder onderzoek naar gedaan. Schola Laudunensis is voornemens deze bijna 1000 jaar oude muziek opnieuw tot klinken te brengen.

Vincent Wintermans, augustus 2018 (correctie sept 2018)

(1) Paleographie Musicale, vol 3 (1892), afbeelding 156: https://archive.org/stream/palographiemus1892gaja#page/n203/mode/2up